James last forever

James last forever,

heeft 9 juni zijn klompen aan de wilgen gehangen. James Last kwam in mijn leven toen mijn ouders met hun vrienden op dansles gingen. Op feestjes en partijen, zlef gemaakte gehakt balletjes, blokjes kaas met een zilveruitje, rolletje boterhamworst met een miniaugurkje en het hoogte punt de zelfgemaakte gevulde eieren, glad op de aluminium schaal. De boxen van de Dual platenspeler stond in de achterkamer, daar werd gedanst op James Last.

james_last_op_klompen

Dit was de man, een Duitser uit Hamburg

James Last was de Art Blakey van de lage landen,

terwijl niemand ooit van Art Blakey  had gehoord, ze hadden het in ieder geval niet over, Blue Note kwam nooit op de draaitafel. De bank was pistache groen, de asbak oranje, de dames droegen deux pieces en het haar in een wolk haarlak, de mannen rookten en iedereen danste met iedereen, de kinderen lagen op bed.

Hoog op de gele wagen, een karretje op de zandweg reed, de paden op, de lanen in, Hela, gij bloempjes. De eerste vier liedjes die James van een nieuw arrangement had voorzien; veel gekker kun je het niet maken.

Pinball wizzard

Tommy van de Who

Tommy droeg geen klompen

In dat zelfde jaar kwam the lp Tommy van the Who uit; pinnball wizzard, there’s a doctor, go to the mirror, Tommy can you hear me. Gevulde eieren verbleekten, blokjes kaas zijn vergaan, maar onze liefde voor James Last zal altijd blijven bestaan. James last forever. Hij is niet meer. Zijn muzikale populariteit heb ik nooit goed begrepen, hoogstens in een hilarische betekenis. James Last maakte de gevulde eieren mogelijk, hij was het exponent van de saamhorigheid voor mijn ouders en hun vrienden, het was de avonden in vroege zeventiger jaren. James last is niet meer, het voelt als heimwee naar een tijd die je nooit gewild hebt. Het voelt als het eerste jaar zonder avondvierdaagse. Weemoed komt voor de val. James Last is niet meer, James last forever.

werledsnack in de jaren zeventig

werledsnack in de jaren zeventig

Ps. Hij heeft 80 miljoen platen verkocht, 40 miljoen in Europa, dat betekent om de vijf huizen een plaat van JL

Geef een reactie