Ballroom dancing in het Christelijk Lyceum Zeist

Ballroom dancing in het Christelijk Lyceum Zeist,

Zaterdag 13 juni was er de avond van het afdansen in de aula; Ballroom dancing in het Christelijk Lyceum Zeist.

CLZ, 8 uur voor de prom

CLZ, 8 uur voor de prom

Jongens verkleed als mannen in kostuums en leren Bommelschoenen, en meisjes als vrouwen, de rokjes kort, zo kort, de benen lang, zo lang, de haren opgestoken en bijeengehouden door zorgvuldig gestoken haarspelden. Op het podium Mark van der Veen, de dansleraar, in zijn finest hour, hij draaide; rumba, salsa, quickstep, chachacha. In de aula was het minimaal 27 graden. Ik stond voor een open deur van een brandgang, een lichte bries in mijn nek. In de hal voor de aula en in een donkere zijkamer waren kinderen nog aan het oefenen. Iedereen zal slagen, toch waren de meeste nerveus. Het publiek, het kostuum, ik keek en zag gestreste jonge paren, die dansend rondjes draaide op de Rumba. Het gezicht van het publiek was gelukzalig, vol trots en nostalgolisch. Veel applaus en zakdoekjes langs bezwete voorhoofden. Het leek op een feest van de prom op een high school in Tullahoma, Tennessee. Veel wat een herkenning vindt in een Amerikaanse film voelt vertrouwd.

afdansen 2

De reincarnatie van John Travolta met Led Zeppelin haar

En zo zag ik John Travolta dansen in Zeist. De reïncarnatie van de jonge John Travolta, als een jonge god dansend van de Olympus, met de mooiste meisjes van het bal. Geen scheiding in glimmend donker stijf gegelde haren, nee; lange blonde manen wapperend in de comfortzone van vrouwmeisjes. Geen Bommels; Nike sneakers, geen

overhemd met stropdas; een Ambercrombie T-shirt. Gespannen leidde hij de lange benen in rondjes over de houten dansvloer, misschien werd hij wel geleid.

Halverwege de dans exhibitie verliet ik de zaal via de branduitgang, ik had het hem verteld, hij vond het goed.
Op de brandtrap dacht ik terug aan mijn jeugd. Ik dacht aan mijn moeder die haar deel van mijn tennisroem kwam halen, ja, dat is mijn zoon die daar kampioen staat te worden. Ik zag het en hoorde het en ging met de game slechter spelen om uiteindelijk toch nog te winnen. Dat wil ik mijn kinderen niet aan doen, de dingen die ik als vervelend heb ervaren, wil ik hun onthouden of op zijn minst op voorbereiden, op zijn minst wil ik die memoreren, wil ik

lange benen die leiden

Rond draaiende rumbas

ze die laten zien.
Ballroom dancing in het Christelijk Lyceum Zeist

Ik was terug om elf uur voor het applaus en de diploma’s en de trots, iedereen klapte voor iedereen, en ik was onder de indruk van de saamhorigheid, de haast familiaire sfeer. Ik feliciteerde, die gefeliciteerd moesten worden, ik lachte en knipoogde naar onbekenden en was trots. Ballroom dancing in het Christelijk Lyceum Zeist
Al dagen luister ik naar Ballroom dancing, het meest naar de tango en aan het eind van de dag, in het begin van de nacht, luister ik naar de flamenco; eigenlijk vind ik dat het mooist, maar dat is dan weer net geen ballroom, maar het vervoert, de flamenco vervoert.

Geef een reactie