VPRO boeken, uitzending 17 mei 2015

 

Messie de mens

Messi de mens

VPRO boeken, uitzending 17 mei 2015, het vervolg op De volmaakte mens uitzending 13 mei VPRO. VPRO boeken, uitzending 17 mei 2015. Althans een uitgelezen kans voor Wim om de onzekere hand van Bas te grijpen. Journalism crossover.

NRC Journalist
Bas, de journalist van De volmaakte mens uitzending 13 mei VPRO was zenuwachtig, ver weg van zijn geslepen pennenstreken in het NRC, zijn scherpe interacties tussen zijn observaties en de omgeving. Geeft niet, het onderwerp; eugenetica, was ook niet alledaags. Het was misschien wel een onderwerp far back, een onderwerp als waarin de aarde nog een pannenkoek was. In een wereld waar je omgebracht werd als je verkondigde dat de zon niet om de aarde draaide, maar de aarde om de zon. Some daring theory.
So daring as; God is not the designer but mankind self is going to design.
Over drie generaties kun je een zoon wensen die geen ADHD heeft, die geen astma heeft en geen prostaatkanker krijgt zoals de meeste in de stamboom kregen. Hij kan goed zingen en talen spreken. En op de keuze toe ziet hij eruit als Julio Iglesias, maar dan 10 centimeter langer. En over twee honderd jaar is er een kans dat er tien speciemannen zijn; de Johan Cruyffs, de Rembrandts, George Clooney, Nelson Mandela etc. zeker als zij een kind gaan kiezen.
En dan?
Messi
Je krijgt een wereld met 10 Messi’s, van de 1000.000 babywensen zal toch wel 0,01 promille uitkomen? en 500 bijna Messi’s; genoeg om de hele Primera Division te laten ontploffen.
Messi bestaat omdat er maar één van is! Zoals de Messias
Je krijgt een wereld met wel 10 Stephen Hawking’s, ·Hoe leefbaar is dat?
Dat lijkt al aardig op de pannenkoekenbakker in de 15 eeuw, die zegt dat de wereld een gehaktbal is.

de betere gehaktbal

de betere gehaktbal

Het lijkt op de Jezus, die zegt: ik besta niet en heb nooit bestaan. Eén generatie is niet genoeg om dit te bevatten, neem er 5 en het is gemeengoed.
Mensen worden 500 jaar en ouder en iedereen kan paella bakken en zingen als John Fogerty. Wat een mogelijkheden geeft dat? En we hebben ze nodig. Men heeft uitgerekend dat over 3 en een half miljard jaar de wereld, ons zonnestelsel niet meer bestaat, dat zal best.
Ik denk dat met het naderen van de perfecte mens er nog genoeg tijd over is om te sleutelen aan de zwaartekracht en om wat zwarte gaten te dichten.

Gek genoeg meed Wim Brands, in boeken op zondag het onderwerp in zijn gesprek met de filosoof Johan van de Gronden , een pleitbezorger van biodiversiteit. Biodiversiteit ontmoet eugenetica. Een interessante ontmoeting, een gemiste kans van Wim, hij krijgt die kans nog wel een keer.

Categorieën: media

Geef een reactie