de volmaakte mens uitzending 13 mei VPRO

Afgelopen dinsdag avond stond de tv aan en bij toeval keek ik De volmaakte mens uitzending 13 mei VPRO. Tot dat moment kwam George Clooney achter een beslagen glas groene thee het dichts in de buurt van de volmaakte mens.

Bas in decorum

Bas poserend als de volmaakte mens?

In!885 werd de eerste succesvolle blindedarmoperatie uitgevoerd, door dr. William Grant. In 1967 verricht dr. Barnard de eerste openhartoperatie, Kaapstad. Vijftig jaar later lopen er mensen met een varkenshart rond en met oren uit de drie-d printer. Ik bedoel maar de ontwikkeling, ook de medische, kan snel gaan, gaat snel. Over vijftig, in ieder geval over honderd, kan alles gekopieerd en geïmplementeerd worden behalve de ziel. Daar ging het in de uitzending, De volmaakte mens uitzending 13 mei VPRO, niet over.

Nu is er een nieuwe trend die voortborduurt op het aloude thema: voorkomen is beter dan genezen.
Zorg ervoor dat de drie-d printer zoveel mogelijk een bezienswaardigheid wordt. Zorg dat de varkensharten in het varken blijven en: manipuleer het embryo, pre-embryo. Zoals we mais, paarden en varkens manipuleren. Zeg maar de selectieve voortplanting waar Plato al over sprak. Eugenetica, het verbeteren van het ras. Julian Savulescu wordt bezocht door Bas Heyne, hij is een groot pleitbezorger van dit gedachtegoed en de praktisering ervan.
Het lijkt veel op het idee van de Nazi’s. Zij vonden het Germaanse ras superieur aan de andere rassen, blond deed het met blond en keppels werden op de trein gezet. The boys from Brazil.

Geert Wilders is ook geblondeerd

Germaanse boys from Brazil

Nu wordt er gewerkt aan het idee dat in de pre-embryonale fase waarin je kunt kiezen, hoe je kind eruit ziet en wat hij kan. Het is een keuze van het individu en geen dictaat van het systeem. Iedereen wordt vijfhonderd jaar oud en iedereen kan paella maken. Omdat we, de mens er zelf voor hebben gekozen.

Een Portugese mevrouw werkzaam in het ziekenhuis van Leiden vertelde dat je geen eicel meer nodig had om je voort te planten, een huidcel was voldoende. In 1962 is de anticonceptiepil uitgevonden, 60 jaar later kiezen de vader en moeder zich een kind en wisselen huidschilvers uit. Donna Dickinson een ethica uit England, dacht vooral aan de nadelen: elitair voordeel, en schending van de mensenrechten.
Verder merkte ik dat Bassie het een moeilijk onderwerp vond,
hij heeft sowieso niet zoveel met voortplanting; hij had er goed genoeg over nagedacht, dat waarschijnlijk wel, maar hij vond het te moeilijk, het idee. Zijn vragen waren niet meer dan kleine speldenprikjes en verrieden zijn gevoel; wanneer is dit programma afgelopen. Deze nieuwe eugenetica gekoppeld aan de drie-d printer en eventueel een gemanipuleerd varkens hart heeft consequenties in het volgende blog een aantal daarvan.

Geef een reactie