De beste Serranoham van Nederland ligt in de witte Os.

De beste Serranoham van Nederland ligt in de witte Os.

Hou je van wijn, ben je een liefhebber van Serrano, van Risotto, Parmezaan en last but not least van een verhaal? Ga dan naar De Smakenzaak van Zeist. In de passage aan  eerste Hogeweg  met uitzicht op de parkeerplaats, ligt het delicatesse-pareltje van Zeist; de beste Serranoham van Nederland ligt in de witte Os. Niets staat op zichzelf, alles heeft een verhaal, hoe mooier het verhaal hoe mooier het product, het verhaal achter de wijn, hoor je in de Smakenzaak van Zeist.

de scharrelham van Jabugo

de scharrelham van Jabugo

Jabugo

De mooiste hammen, uit Jabugo, zij aan zij met een zoete Parmezaan, de risotto van Riso Vialone Nano, de koekjes van Vicenzi en dan nog chocola en teveel om op te noemen. Loop hier naar binnen en ze zien je bij Gall en Gall, nooit meer terug. Gal met een dubbele l en dan twee keer. Kijk naar de stewart in het bruinoranje gestreept giletje, die nog nooit van zijn leven een Jamon heeft aangesneden, van risotto heeft hij geen Parmezaan gegeten. Zijn verhaal is twee zinnen groot, u heeft een goede keus gemaakt en wilt u het in een plastic zakje?

Jabugo ham in de witte Os

Jabugo ham in de witte Os

De Witte Os
Hoe anders is het in de Smakenzaak, de Witte Os, van gastronomisch vinoloog, Bas de Jong. Vraag hem naar het verhaal van Dante in Verona, hij heeft het al honderden malen vertelt en zal het nog honderden keer vertellen. De stories van de locals in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk. Ontmoet de local heroe van Zeist en je bent een handdruk verwijderd van het koekjesdorp in de Piedmonte, de cerdoboerderij van Pedro Gonzales/ de top van MontVentoux, of de het verhaal van  O, Oriane Mazeau die Chateau Toutigeac runt. Als Bas, de man van de Smakenzaak tijd heeft, hoor je het verhaal. En ga je naar huis met een fles Sancerre, risotto en een stuk Parmezaan. Bij het eten vertel je het verhaal van Ben&Jerry, ja die van hèt ijs, die bij hem in de winkel waren en de avond kan niet meer stuk.

 

Toro de Osborne

de machtige stier van Osborne

de machtige stier van Osborne

Bas is een en al smaak. Afgelopen vrijdag zaten we daar buiten met de rug naar de parkeerplaats, op de Franse terrasstoeltjes, rechts de Toro de Osborne links de schaal boven de brandende wijnranken. Los van kaders en constraints, gepraat over kunst, eten en vrouwen. Brood, soep en Sallandse ham, als sluitstuk een entrecote en alles vergezeld van satanisch lekkere wijnen . Op de stoep voor de smakenzaak van Bas, dankzij zijn producten ben je even op vakantie. Om half twaalf verliet ik de ZmakenZaak, met een zoete herinnering aan en een hoofd vol verhalen; een Zensatie.

Geef een reactie