Serrano ham uit Salland

Komt er Serrano ham uit Salland?
Vroeger dacht ik te weten dat Serrano ham iets exclusiefs Spaans was, zoals stierengevechten en paella en dat Salland zijn droge worst en trekker pulling had. Gisteren herzag ik mijn mening; kan Serrano ham uit Salland komen.

In de auto rijden we  door prachtig geaccidenteerd landschap met oude dorpen en vriendelijke riviertjes, grote heuvels en uitgestrekte heide.

Salland

Tacuitgestrekte heidevelden in Sallanhtig kilometer per uur, verboden in te halen, trekker trek trekkers op de weg. Saksische boerderijen flankeren de provinciaalse weg, elk gehucht heeft een kerk, en de dorpen hebben er meerdere; dat is Salland. Een land in Nederland, een land boven de zeespiegel, meer dan gemiddeld boven de zeespiegel. En in dat prachtige landschap vind je de mooiste hammen van Nederland, de Serrano van Nederland.

als zwarte Kalongs hangen de hammen

als zwarte Kalongs hangen de hammen aan de balken

Zwarte gefermenteerde plaathammen, ze hangen als kalongs, aan  de balken, op de toonbank ligt een keur aan worsten, verschillende droge worsten, waarvan ik nog nooit had gehoord..
Het worstje van het wolvarken, om maar eens wat te noemen. Als je van worst houdt en van ham dan is dit het Mekka.

Plaatham of Serrano

Zaterdag hebben we de ham getest, plaatham meets Serrano in Zeist. We voerden de blind double test uit and guess what?, plaatham beats Serrano. Mijn dochter zei dat de ham in Pamplona nog lekkerder.

En ik bekijk de vakantiefoto’s van dit jaar, smalle wegen slingerend door bergachtig landschap, blauwe luchten, boven dorpen;  huizen gebroken wit van kleur met rode daken en kleine witte kerken.

Navarra lijkt op Salland

Navarra meets Salland

Navarra een regio die zich met Salland laat vergelijken, ruraal perifeer, kerks,  conservatief, en God wat een ham. In ieder geval is de Sallandse plaatham een evenknie van de Serrano uit Navarra.

Seranno meets Plaatham

De Serrano ham In Navarra, de plaatham uit Salland

Geef een reactie