De Balance fiets van van Raam

De Balance fiets van van Raam.

Vrijdag 20 januari 2015, ons moeder heeft haar zinnen gezet op de Balance fiets van van  Raam. Op zaterdag 17 maart 1948 in Fontana, San Bernadino, in de Amerikaanse  staat Californië richten een aantal gedesillusioneerde oorlogsveteranen een club op: de Hells Angels.

byzonder

dit komt er achter op het jackje

Bijna zeventig jaar later bestel ik een bestel ik een bikersjack, maat xs bij AFFA, bij de chapter van Amsterdam. Wat wil het geval, ik ben vanmorgen met ons moeder naar Tilburg geweest en heb de fietsenzaak van Johnny bezocht, een aardige man stond ons ter woord en voorzag ons van alle relevante informatie. Na een half uur in de nieuwe wereld van het electrische fietsen te hebben rond gedoold aan de hand van de charmante verkoper eigenaar, de kleinzoon van de rooie Kuysters, kwamen we bij de fiets die voor je moeder, de fiets zou moeten worden. Een ergoframe van de fabriek van Raam uit de  achterhoek.

de Balans van van Raam

de chopper van ons moeder

Toen nam de kleinzoon van Johnny het gesprek weer over, ook het zadel staat licht achterover en het stuur is naar achteren getrokken. Als het ware lig je op de fiets, het is een hele andere manier van fietsen, een hele nieuwe ervaring. Mijn moeder keek triomfantelijk en ik dacht terug aan Dennis Hopper, schaduwbaard, op de Harley door Texas, zonnebril in het haar, lsdtrip achter de kiezen; Dennis Chopper.

chopchop

Dennis Chopper in Easy Rider

En ik zeg tegen de man, het is een Chopper. Daar kun je het wel mee vergelijken, waar het betreft de houding dan. Hij lachte, de oude vrouw lachte ook en zei; zie je nou wel deze fiets is echt iets voor mij, Ze had nog nooit van Easy Rider gehoord en had nog nooit makkelijk gefietst. Ik informeer naar de prijs, die werd kalt gestellt op 1200 euro zonder elektromotoren en zonder accu’s. En wat kost ie met alles erop en eraan. Hoofdrekenen kon hij goed, zeg 3600 euro dan staat ie helemaal toppie voor u. Zesendertighonderd herhaal ik retorisch. Ja, exclusief btw. Met een maar dan heb je ook wat sluit ik de conversatie af. Buiten het regende, ons moeder leek gekrompen sinds de laatste keer dat ik haar had gezien. Denk er nog eens over na. Ik hoef er niet meer over na te denken. Voor 4000 euri kun je 400 taxi ritjes maken als je er 2 maakt per week ben je 4 jaar verder. Ik wil die fiets. Als ze valt en wat breekt dan moet ze het verzorgingstehuis en ons vader ook.

Post scrotum, ik heb het er nog even met Carla,  Carla van de Buurtzorg over gehad. Zij is een verpleegster; struis, kordaat, maar helaas net iets te sloom gekapte, edoch zeer wenswaardig hulp biedende aan onze vader, die nog lang niet in de hemele zijt. Haar inschatting is niet doen, niet een fiets, ze heeft ons moeder gezien op een scootmobiel in gevecht met een verkeersdrempel, dat is voor haar een col van de hors categorie. Een surplace-je voor een voorrangsweg is iets waar je nog even niet aan moet denken. Samen met haar heb ik nog een keer op ons moeder ingepraat om het inzicht betreffende haar comeback als fietser wat te verhelderen; te vergeefs. Ik kreeg geen poot aan de trapper, uiteindelijk werd het nog wel erg gezellig met Carla, en in gedachte zag ik mij liggen op het bed van ons vader en ze zei tegen mij; relax Dirk ik ga alleen even je prostaat stimuleren dat scheelt enorm bij de ejaculatie. En ik sloot mijn ogen en dacht, die zorg in Nederland is zo slecht nog niet.

Geef een reactie