Mart Smeets in de Wereld draait door

Gisteravond was in de Wereld draait door  wieler mastodont en voormalig anchorman van de NOS, zijne koninklijke hoogheid Mart Smeets

zeker net bij de doping controle bent geweest

´zeker net bij de doping controle geweest´.

De man die zich jarenlang voor stond op zijn vriendschap met de Amerikaanse wielrenner Lance A.

Tijdens minstens zes rondes van Frankrijk, was het de journalist MS niet gelukt om toch maar een stukje van het dopingssluier op te lichten. Vrienden verraad je niet en als je vriend wordt ontmaskerd door een ander dan laat je ze alsnog vallen; een twijfelachtige beroeps- en vriendschapsethiek.

Maar goed hij zat daarom vooral een ´lance´ voor zichzelf te breken, hij had een boekje geschreven over zijn laatste tour, zijn  programma de Avondetappe, dat overigens al in 2011 op de eliminatielijst van de NOS stond, en nu anno 2014 was het alweer zover. Mart had verslag gedaan van zijn laatste tour. Als een aangeslagen kalkoen die net te horen had gekregen dat hij uitverkoren was voor de kerstdis, zo zat ons Mart erbij, zonder Noorse trui en zonder microfoon. Na wat heen en weer gebabbel tussen Mat en Mart begon ik te begrijpen welke kant het gesprek op zou gaan. Na het gekir van Mat en de gespeelde verongelijktheid van Mart S, werd mij duidelijk dat het hier ging om het behoud van M. Sleets bij de avondetappe. Het behoud van de kop van Mart op de buis. Rosétje, kaasplankje van de Lidle, zorgvuldig uitgelicht kasteel en een parasol tegen het nachtlicht.

´geen tourstart zonder mart´

´geen tourstart zonder mart´

Mat sprong bijkans op van zijn stoel en riep de zin, de slogan. geen tourstart zonder Mart. Ik denk Matthijs ga bij het reclamebureau van de Hypotheker werken, ‘ja zeker de hypotheker’ en je zit helemaal op je plek.

Mart maak je geen zorgen;  Swiebertje is ook al lang van de buis en nog steeds beroemd, Bram Moscowicz heeft ook plaats gemaakt voor jong talent. En dan denk ik Mart, je lijdt aan een ernstige vorm van Superbia, daar kun je niets aan doen en ook niets tegen. In de naam van onsterfelijkheid bezin en wordt ambassadeur voor de oceanen, houdt lezingen en verkoop boekjes als de ambassadeur van de oceanen voor de oceanen en je zult zien de mensen blijven van je houden. Neem een voorbeeld aan je vriend Lance, die  kwam ook tot inzicht en bezinning. De oceanen zijn groot, het water ontelbaar, ik stel voor dat je Jack van Gelder meeneemt als assistent wellicht als compagnon en in ieder geval als soortgenoot.

Geef een reactie