Kerstkaarten met Sint Maarten in 2014

Kerstkaarten met Sint Maarten in 2014.

Vanmiddag ben ik bij een vriend op bezoek geweest, een lieve man zittend aan een grote donkerrode mahonie houten tafel in een grote donkere kamer. Eén wand vol met boeken, aan de stijlen van de boekenkast hangen maskers uit diverse culturen. Ik krijg een filterkoffie van hem met een half klontje suiker, zelf drinkt hij een roodwijntje uit een Duralex glas. Het is weekend, zaterdagmiddag half drie. Op de grote tafel staan minstens 25 dubbele ansichtkaarten, allemaal verschillend. Ik kijk wat beter en zie dat het allemaal zelf gefröbelde kerstkaarten zijn. Gecollageerde kaarten, geïnspireerd op het werk van de Spaanse schilder Velasquez. Ik pak er één en bekijk hem van dicht bij, mooi geknipt, zorgvuldig gelijmd, hier en daar een plastic edelsteentje geplakt, allemaal met liefde gemaakt; geweldig om naar te kijken. Maar Thomm het is de eerste week van november en jij zit hier alweer in de kerstsferen. Hij lacht, neemt een slok en steekt een filtersigaret op.

thomm´s kaarten

Deze is voor mijn moeder hij laat mij de kaart zien het is een mooie voorstelling; vrouw met Velasquez kap en een jongetje ook met kap op haar schoot, voor hun zit een poes en staat een pot met een plant. Ik kijk naar het jongetje en ik kijk naar Thomm; hij is weinig veranderd.
December is altijd zo druk, dat ik ze nu wel moet maken, anders krijg ik ze niet af. Geef me je nieuwe adres dan krijg je er ook één. Ik schrijf mijn adres op een oud vergeeld papier dan kijk ik naar de vitrinekast halverwege de kamer, ik sta op en ga voor de kast staan. Dat is mijn nieuwe hobby, ik draai me om en hij zegt; ik verzamel poppen, poppenkastpoppen, denk ik alleen om het woord. Geweldig, zeg ik. Ik ben er nu meer dan twee jaar mee bezig. En?, en vraag ik. Ik heb er nu meer dan driehonderd en ik heb nog vier vuilniszakken in de kelder, die ik nog moet schoonmaken en uitzoeken. Ik zie een hoge gaarkeuken pan op het gasfornuis in de keuken staan en stel me zo voor dat daar honderd poppenkastpoppenkoppen, een p-woord, in liggen te garen; lage temperatuur, slowcooking. Met kerst ga ik er iets mee doen, roept hij opgetogen. Fantastisch, zeg ik, vooral ook het getal, de hoeveelheid. Hoe bedoel je en ik vertel hem nog één keer mijn parabel van de pinguïn die door de straat loopt.

Eén reactie

Geef een reactie